Hoeveel items staan er op jouw backlog? 50, 100 of misschien wel 300 en wat voor effect heeft dat? Aan de morele kant heeft dit een effect op je team, een lange backlog werkt niet motiverend. De enorme hoeveelheid werk waar het team tegenaan kijkt zal ze niet harder laten werken en ze zullen er ook niet blij van worden. Ook een Product Owner zal hier niet blij van worden. Veel items op je backlog betekent veel stakeholders die je moet managen in de verwachting over wat er gaat komen en wanneer. De wereld verandert om je heen, prioriteiten veranderen en dat zorgt voor een continue stroom van afstemming. Waste… zo zou je het ook kunnen noemen.
Kijken we wat verder de organisatie in dan ben je vast niet de enige met een lange backlog..
Verschillende teams en Product Owners hebben een net zo grote, of misschien nog wel langere lijst aan items die ze op een zeker moment willen gaan opleveren. Zoom je in op de Epic’s of thema’s die in je organisatie op het portfolio staan dan zie je daar enorme hoeveelheden werk onder zitten. Business Owners, opdrachtgevers, gebruikers, klanten, iedereen heeft verwachtingen bij realisatie van deze onderdelen in het portfolio en iedereen wil zijn of haar stukje zo snel mogelijk hebben. Het managen van deze stakeholders, afhankelijkheden tussen Epic’s en verwachtingen over wat en wanneer wordt opgeleverd kost tijd. Waste, zo zou je het ook kunnen noemen.
Nee zeggen!
Product Owners, Portfolio Managers en Tribe leads kunnen hier allemaal aan bijdragen. Manage de verwachting vanuit een stakeholder direct, door een item niet op te nemen in het portfolio of op de backlog. Laat de wens daar waar die vandaan komt. Dat voorkomt onnodig managen van verwachtingen en maakt je organisatie wendbaarder. Inspringen op veranderingen vanuit de markt of van binnen in je organisatie gaat veel sneller als de te prioriteren, en dus af te stemmen lijst korter is. De doorlooptijd van je projecten wordt korter. Met een kortere backlog is de tijd van het plaatsen van een project, Epic of Story op de backlog, tot uiteindelijke oplevering namelijk ook korter. Little’s Law zegt daar het volgende over: Wait time = Queue length / Processing rate. Focus op je queue length, dat levert in alle lagen van je organisatie resultaat op! ?