terug naar overzicht

05/10/21

Insight insight

Agile Scrum

Saskia Aalberts

+31 35 539 09 09


05/10/21

De kracht van de Scrum Master

Wat maakt iemand een goede Scrum Master? Elke Scrum Master heeft een drive om zich te ontwikkelen. Maar hoe groei je in je rol? En hoe ben je een Agile leider?

Je vult in jouw organisatie de rol van Scrum Master in. Misschien is dat je enige rol, misschien vul je hem naast een andere functie in. de rol is nog geen vanzelfsprekende functie binnen organisaties. Al komt daar vast op den duur verandering in, want de functie staat in de Top-10 van LinkedIn’s ’Most promising jobs’.

Wat maakt iemand een goede Scrum Master? Heb jij daar zelf een goed beeld bij? Volgens de Scrum Guide is de Scrum Master voor twee dingen verantwoordelijk:

  1. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het opzetten van Scrum. En doet dit door het team én de organisatie de Scrum theorie en praktijk te helpen begrijpen.
  2. De Scrum Master is verantwoordelijk voor de effectiviteit van het Scrum Team. En doet dit door het Scrum Team in staat te stellen zijn werkwijzen te verbeteren binnen het Scrum raamwerk.

Dat is pittig! Het betekent dat je een hele goede kennis van de theorie én het praktisch toepassen van Scrum moet hebben. Maar ook het leiderschap om mensen hierin te begeleiden.

Sta voor Scrum

RotsZeker als jouw organisatie nog niet zo lang Scrum hanteert, of een deel van de organisatie nog flink traditioneel is ingericht, kunnen er flink wat misverstanden bestaan over Scrum. Ik geloof dan heel sterk in deze quote van Thomas Jefferson: “In matters of style, swim with the current; in matters of principle, stand like a rock.”

Misschien vind je dat niet zo Agile klinken, maar het tegendeel is waar. Want Agile betekent niet ‘waai maar met alle winden mee’, of ‘als deze Agile practice niet werkt, doen we het gewoon anders’. De inkleuring van het Scrum raamwerk is vrij en die pas je qua stijl aan wat bij jouw organisatie past. Maar qua principes ben je rotsvast. En dit is een kunst. Want hoe ben je duidelijk, zonder betweterig te zijn? Niet star, maar ook niet onbestendig? Daar komt leiderschap bij kijken.

Toon leiderschap & take it to the team

Om dit te kunnen, is leiderschap nodig. Leiderschap in het Scrum Team én in de organisatie. Als leider dien, inspireer en motiveer je anderen. Je luistert, voelt goed aan en doet effectieve interventies. Je legt niets op, maar beïnvloedt mensen om op hun beurt eigen leiderschap te tonen.

Saskia coachend

Dat betekent dat je in je Scrum Team de leraar, de mentor, de begeleider, de facilitator of de coach bent. Met als belangrijkste doel om te zorgen dat het team zelf managend en dus zo autonoom mogelijk kan zijn.

En om het team in die actieve houding te krijgen, zorg jij dat je niet de superheld bent, of de probleemoplosser. Lyssa Adkins noemt dit in haar boek Coaching Agile Teams ‘Take it to the team’. Elke keer als je denkt dat jij iets op moet lossen, houd jezelf dan tegen. Benoem je observatie aan het team en laat hen de oorzaak onderzoeken en de oplossing vinden. Doe je dit niet, dan ondermijn je het probleemoplossend vermogen van het team.

De rol van dienend leider vul je niet alleen in je Scrum Team in. Je hebt als Scrum Master ook een rol in het trainen, coachen en leiden van de hele organisatie in haar Scrum adoptie. Besef dan dat mensen vaak allergisch zijn voor een evangelist. Roepen dat Scrum geweldig is, of de Scrum guide citeren, werkt vaak juist averechts. Veel beter werkt het om de verbinding met mensen aan te gaan én om hen dingen zelf te laten ervaren. Gebruik participatieve werkvormen, zoals Liberating Structures en Agile simulaties. Maar vooral: wees oprecht nieuwsgierig naar de ander. Dat maakt jou uiteindelijk een change agent.

Hoe ontwikkel je je als Scrum Master?

Uiteraard heeft elke Scrum Master een drive om te willen verbeteren. Drie tips om dat te doen:

  1. In dit artikel heb ik wat ‘houdingen van een Scrum Master’ verwerkt. Deze komen uit de whitepaper van Barry Overeem voor Scrum.org ‘The 8 Stances of a Scrum Master’. Een aanrader om te lezen!
  2. Ga vervolgens op zoek naar ‘houdingen’ waar jij je graag in wil verbeteren of vergroot je bestaande talenten. Vraag daarvoor ook eens feedback aan collega’s. Leer meer over teamdynamiek en teamcoaching of ontwikkel je trainings skills.
  3. En als ik er van uit ga dat je je Professional Scrum Master I (PSM I) certificering al hebt, volg dan vooral ook de training PSM II!

Meer weten?

Neem contact op met Saskia Aalberts

Delen