Waarom is teamontwikkeling nou specifiek zo belangrijk voor Agile teams? Het doel van een Agile team is om cross functioneel samen te werken, zichzelf te organiseren én om waarde te leveren. Om dit mogelijk te maken moet (en wil!) het team zich ontwikkelen. Hoe? Via inspectie en adaptatie! Wil je na het lezen van deze blog meer weten vraag dan de whitepaper aan.
Whitepaper Agile TeamontwikkelingHoe werkt team effectiviteit?
We hopen allemaal dat we productief kunnen zijn in een team. En de meeste teamleden zullen echt gemotiveerd zijn om werk uit te voeren dat gedaan moet worden. Maar systemisch gezien werkt het niet zo gemakkelijk. In het systeem (in dit geval het team of de organisatie) ontstaat gedoe. En zo lang dat ‘gedoe’ onderwater speelt, staat dat het team in de weg om zijn doel te bereiken. Het is dus belangrijk dat het team dit gedrag gaat herkennen en hiermee aan de slag gaat.
Maar als je er zelf middenin zit, is het vaak lastig om er uit te komen. Dan is het fijn als een manager, een Scrum Master, een coach of een proactief teamlid aanbiedt om het team te helpen. Ik geef wat voorbeelden uit mijn eigen praktijk:
1. Nieuwe team samenstelling
Een organisatie besluit om de structuur van de Marketing afdeling te wijzigen, waardoor nieuwe teams ontstaan. Ik ben bij een opstartworkshop met één van die teams. Als ik vraag hoe ze het vinden om met elkaar een team te vormen blijft het lang stil. Een aantal mensen kijkt naar de grond. Iemand begint te praten, maar vertelt vooral wat hij in zijn vorige team heeft gedaan. Niemand sluit bij zijn verhaal aan. Gelukkig start de manager met het erkennen dat het wennen is om zomaar in een nieuw team terecht te komen.
Ik mag een volgende workshop faciliteren en besluit om aan de slag te gaan met het definiëren van het gezamenlijke doel van het nieuwe team. Ik vraag hen om individueel te bedenken en vervolgens met elkaar te delen wat hen drijft in hun werk. Als mensen vertellen over hun drijfveren, beginnen hun ogen te sprankelen. Er ontstaat energie en mensen beginnen elkaar vragen te stellen en aan te vullen. Zodra dit contact bewerkstelligd is, vraag ik het team om gezamenlijk op zoek te gaan naar de gemene delers in hun drijfveren. Zo weet het team om tot een gezamenlijk teamdoel te komen. Overigens met ruimte voor de verschillen die er ook wel degelijk zijn.
2. Developers in de weerstand
Ik woon een Daily Scrum bij die erg stroef verloopt. De developers delen maar mondjesmaat waar ze mee bezig zijn. Ik hoor vooral:
“Nee, ik werk niet aan iets dat invloed heeft op jullie werk.”
“Hier ben ik nog mee bezig, dit loopt.”
“Het kost mij meer tijd om de post-it te schrijven dan om het werk uit te voeren, dus ik zet het niet op het bord.”
Op het eerste gezicht denk ik dat ze vooral niet willen delen met elkaar. Maar als ik doorvraag blijkt dat er meer achter zit. Er is grote terughoudendheid om kennis met elkaar te delen, want kennis is macht. Daarnaast is er sprake van angst en onzekerheid. Developers twijfelen aan de kwaliteit van hun eigen werk én aan hun Scrum kennis.
Door rustig met het team te spreken en in te gaan op deze weerstand, angsten en onzekerheden ontstaat er ruimte. Het team wil graag een opfrisdagje Scrum en kiest er vervolgens voor om in gezamenlijkheid het sprint doel vast te stellen en de Sprint Backlog te creëren. Daardoor is er veel meer samenhang in hun werk en ontstaat vanzelf de noodzaak én de wil dit met elkaar te delen.
Meer weten?

