terug naar overzicht

05/02/25

Insight insight

Geen categorie

Saskia Aalberts

+31 35 539 09 09


05/02/25

Ken jezelf, groei als leider en versterk je team

Hoe goed ken jij jezelf? En heb je scherp hoe jouw gedrag effect heeft op je leidende rol in je organisatie? Veel leidinggevenden beseffen onvoldoende dat zij een flinke invloed hebben op het welzijn van hun medewerkers en daarmee op de cultuur en het resultaat van hun organisatie.

Want in alle samenwerkingen in een organisatie gaat het lang niet altijd goed. Er is een optimale balans als iedereen zichzelf kan zijn en zich tegelijk verbonden voelt met de groep. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Brend Seinen schrijft in zijn boek ‘Ben jij wel een gezonde Baas’ hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Dit artikel is eerder op Frankwatching is gepubliceerd.

De kracht van Groepsdynamiek
uit: "Ben jij wel een gezonde baas" van Brend Seinen

Groepsdynamiek is iets complex. Seinen visualiseert het mooi in deze cirkel:
Bij samenzijn ben je onbewust van binnen bezig je  geaccepteerd te voelen en te worden erkend door de ander.
Is dat gelukt, dan kun je wat meer naar buiten gericht, zorgen dat je je zeker en veilig voelt.
Pas daarna kun je nieuwsgierig zijn naar de ander en kijken wat je voor de ander kunt betekenen.
En zo ontstaat er plezier en gemak in de samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

afbeelding uit: “Ben jij wel een gezonde baas” van Brend Seinen

En waarom is dit nu zo belangrijk? Omdat de kwaliteit van relaties de kwaliteit van het werk bepaalt. Dus als jij als manager bepaald gedrag laat zien, dan ondermijnt dat dit natuurlijke groepsproces. Seinen stelt heel duidelijk: “Je team is niet verder in zijn ontwikkeling omdat jij als leidinggevende niet verder bent in de ontwikkeling als mens.”

Managers hebben macht

Want wat je er ook van vindt, een manager (of baas, volgens de titel) heeft een zekere macht toebedeeld gekregen. En dat maakt dat hun gedrag een nóg sterkere invloed heeft op anderen. Daar kun je natuurlijk op een heel positieve manier gebruik van maken. Maar dan is het wel van belang dat je, zoals Seinen zegt, die macht zuiver inzet.

En daarvoor is het nodig dat je jezelf goed leert kennen. Seinen benoemt in zijn boek de theorieën van Jung, de Big 5 persoonlijkheidsfactoren en hoe bepaald gedrag al in de kindertijd is aangeleerd als consequentie van opvoeding en eventuele trauma’s. Dit heeft tot gevolg dat je als volwassene in bepaalde situaties onbewust ineffectief gedrag vertoont vanuit emotionele pijn uit het verleden.

Hoe dan? Via HEALTH

‘Hoe dan?’, vraag je je wellicht af? Hier wordt het boek gelukkig praktisch. Seinen geeft veel tips en oefeningen om dit bij jezelf te onderzoeken. Alleen én samen met de teams waar je leiding aan geeft en je team van peers, je MT. Hij beschrijft dit vanuit het acroniem HEALTH.

afbeelding uit: “Ben jij wel een gezonde baas” van Brend Seinen

Nuttig als je ervoor open staat

Al met al is ‘Ben jij wel een gezonde baas’ een interessant leiderschapsboek omdat het niet uitgaat van bepaalde leiderschapsstijlen, maar helemaal inzoomt op in balans zijn met je binnenwereld en daardoor een goed leider zijn. Seinen geeft erg veel concrete situaties uit zijn coachingspraktijk, zodat helder wordt hoe gedrag gestoeld is op vroegere emoties. Ook refereert hij aan vele managementdenkers en bekende modellen. Kortom, een waardevol en praktisch boek als je openstaat voor het onderzoeken van de dieperliggende bronnen van je gedrag en emoties.

Meer weten?

Neem contact op met Saskia Aalberts

Delen