terug naar overzicht

16/06/19

Insight insight

Agile Scrum

Saskia Aalberts

+31 35 539 09 09


16/06/19

Scrum Retrospectives: variatie is lekker

De Engelsen zeggen “variety is the spice of life” en niets is minder waar als het om Scrum Retrospectives gaat.

De Retrospective is een Scrum meeting waarin het team de mogelijkheid heeft om terug te kijken op hoe dingen zijn gegaan en hoe dingen verbeterd kunnen worden. Retrospectives zijn er om te leren, problemen op te lossen, plezier te hebben en elkaar te motiveren.
Retrospectives overslaan of ze slecht invullen zorgt ervoor dat je een kans mist om zaken te inspecteren en aan te passen, één van de belangrijkste dingen in je Agile reis.

Wanneer je als Scrum Master de Retrospectives altijd op dezelfde manier faciliteert dan is de kans groot dat teamleden zich steeds minder betrokken en gemotiveerd gaan voelen. Ze haken af, spelen met hun telefoon, dragen niet bij aan discussie. Kortom, ze zouden liever ergens anders zijn. Als mensen afhaken en het gevoel hebben dat ze hun tijd verdoen in een meeting dan is dat misschien ook zo! Meetings die geen waarde toevoegen en niet leiden tot verbeteracties moet je veranderen of je kan ze maar beter niet meer houden.

Als Scrum Master of facilitator is het jouw taak om ervoor te zorgen dat de Retrospective waardevol is en dat hij aansluit op de behoefte van het team op dat moment. Het is dus belangrijk dat je per keer een passende vorm voor je Retrospective kiest. Door dit bewust te doen breng je automatisch ook afwisseling in en dat helpt te voorkomen dat je team het saai en nutteloos gaat vinden.

Meer weten?

Neem contact op met Saskia Aalberts

Delen