Welk beroep binnen het bedrijfsleven kent de meeste frustraties? Dat is ongetwijfeld de projectleider. Het aantal succesvolle projecten in een organisatie is vaak op hooguit één hand te tellen. Zovele projecten slagen maar niet, duren eindeloos en bezorgen de organisatie vele hoofdbrekens. Aan de projectleider de schone taak dit lastige schip te manoeuvreren. Hoe zou het zijn als je dit eens deed als Product Owner?
Hoe start je een project met Scrum?
Het boek begint met de voordelen van Scrum. Als je daar al van overtuigd was, kun je dat gedeelte overslaan. Het geeft je wellicht wel de argumenten om je organisatie te overtuigen op deze manier te mogen gaan werken.
Van Amersfoort schetst dan de rol van Product Owner. De Product Owner focust op 3 hoofdvragen:
- Wat gaan we maken?
- Waarom is dat belangrijk?
- Wanneer maken we wát?
De groei van de Product Owner
Vervolgens beschrijft het boek hoe een beginnend Product Owner een Scrum experiment kan starten. En passant komen daarbij wat Agile principes langs zoals het omarmen van onvoorspelbaarheid en het maximaliseren van dat wat je níet doet.rnrnEen belangrijke les hierbij: Experimenteer en leer door te doen! In projecten hebben we vaak de neiging om alles van tevoren te willen bedenken, inschatten en plannen. Dit leidt niet zelden tot ‘information overload’ en ‘analysis paralysis’.
We blijven maar nadenken en beginnen niet. En uiteindelijk blijkt al dat voorwerk helemaal niet zo nuttig. Want je begint pas te leren op het moment dat je bent gestart en ervaringen opdoet.rnrnVanaf dit punt wordt het boek een informatief handboek. Het legt uitgebreid uit hoe de Scrum events gaan, hoe je je stakeholders bepaalt en hoe je hen betrekt en het bevat checklists hoe je je eerste Scrum experiment aanpakt.
Gaandeweg ontwikkelt de Product Owner steeds meer. Volgens Van Amersfoort was hij ‘de sjaak’ toen hij begon. Maar vervolgens doorloopt hij de volgende niveaus:rn
- Niveau 1: De SupporterrnHeeft Watervalprojectmanagement achter zich gelaten en kiest voor Scrum
- Niveau 2: De KapiteinrnBepaalt zijn product (in plaats van project) en start een Scrum experiment
- Niveau 3: De ProfessorrnRicht zich volledig op het ontwikkelen en doorontwikkelen van een prototype voor zijn product, is een facilitator van innovatie
- Niveau 4: De Agile AmbassadeurrnInspireert zijn hele organisatie en start langzaam een Agile transitie
Deel 3 van de SUPER Product Owner is gerelateerd aan het ook door Van Amersfoort ontwikkelde ‘Wiel van de Product Owner’ en wordt zo mogelijk nóg praktischer. Het wiel is een cyclus van 5 stappen die de Product Owner continu doorloopt. De eerste keer om op te starten, de keren erna om aan te scherpen. Wat zijn de stappen?
Meer weten?

