terug naar overzicht

06/02/24

Nieuws nieuws

Agile

Saskia Aalberts

+31 35 539 09 09


06/02/24

Nieuwe opleiding Agile Transformatie coach

Een bijzondere samenwerking heeft een uitzonderlijk, nieuw product voortgebracht. Onze Agile coach en trainer Saskia Aalberts heeft samen met Kanban & Agile trainer en coach Renke Conijn van Mr C een opleiding ontwikkeld voor Agile transformatie coaching. De eerste opleidingsgroep start op 21 maart a.s. Reden genoeg om Saskia en Renke te interviewen over hun bijzondere samenwerking. 

Direct deze training boeken

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? 

Saskia: Renke en ik leerden elkaar kennen toen we beiden coachten bij Schiphol Group. Ik had hem direct hoog zitten als Agile en Kanban coach. We initieerden daar een Agile Coach gilde dat op een geweldige manier tot leven kwam. Intervisie, casuïstiek, het op elkaar uitproberen van werkvormen. De samenwerking maakte mijn tijd daar veel leerzamer en leuker dan ik ooit had voorzien.  

Een paar jaar later begeleidde ik een Agile transformatie bij het Isala ziekenhuis. Daar was behoefte aan een Kanban coach en stelde ik Renke voor. Hier kwam onze samenwerking nog meer tot bloei. Hoewel we best verschillende persoonlijkheden hebben, komt onze visie op de belangrijkste punten overeen. En vullen we elkaar juist aan qua competenties. 

De visie dat transformeren altijd evolutionair is en dat je niet van tevoren de weg naar het ideale plaatje kunt uitstippelen

Wat is jullie visie op Agile coaching?

Saskia: De visie dat transformeren altijd evolutionair is en dat je niet van tevoren de weg naar het ideale plaatje kunt uitstippelen . Dus niet volgens het boekje, maar op ieder moment aanvoelen waar je bent, wat er nodig is en niet bang zijn iets nieuws uit te proberen. Renke: Hiervoor is dus geen draaiboek; elke organisatie is anders en daarom lever je bij elke transformatie maatwerk. Als je dat erkent, zul je nieuwe dingen moeten uitproberen, experimenteren, uitdagen. Steeds samen met je opdrachtgever. Daarbij komt heel veel energie en creativiteit vrij. En wordt verandering aantrekkelijk. Saskia: Misschien is de korte versie van onze gezamenlijke visie wel het aantrekkelijk maken van transformeren.

Hoe kwamen jullie op het idee van deze opleiding? 

Renke: In onze transformatie opdrachten voorkomen wij dat we zelf aan het roer staan. We werken samen met de Agile leiders, vooroplopers en coaches van de organisatie. En daarbij coachen we hen op team- en individueel niveau. Maar we merkten dat het zijn van Agile coach specifieke vaardigheden vraagt die niet 1, 2, 3 on-the-go aan te leren zijn. Een succesvolle Agile coach is in staat om experimenten op te stellen en te begeleiden. Steeds kijken wat er gebeurt, wat werkt en wat niet. Daarmee toets en vergroot je het aanpassingsvermogen van de organisatie.  

Saskia: Zo’n aanpak maakt de relatie tussen coach en opdrachtgever persoonlijker. En dat vraagt wel om coaches met een eigen visie, eigen stijl en diepgaande kennis van Agile transformaties.  

Dit is wat we coaches willen leren bij deze Agile coach opleiding. Onze inspiratie halen we uit de talloze Agile transformaties waar we zelf bij betrokken waren en ook uit de opleidingen die we zelf volgden. 

Organisaties hebben daarom krachtige coaching nodig en een slimmere aanpak. Anders wordt niet alles eruit gehaald. 

Welke behoefte zien jullie? 

Renke: De kracht, mogelijkheden en noodzaak van Agile zijn zo onweerstaanbaar dat steeds meer organisaties willen transformeren. En ondanks die aantrekkingskracht is transformeren moeilijker dan we vaak denken. Dit zien we bij onze eigen opdrachtgevers en in de vele artikelen die erover worden geschreven. Organisaties hebben daarom krachtige coaching nodig en een slimmere aanpak. Anders wordt niet alles eruit gehaald.  Worden kansen gemist en gaat de kaars langzaam weer uit.  Saskia: Dit vraagt om coaches die een sterke eigen overtuiging hebben ontwikkeld. Die hun eigen, verrassende stijlen hebben geïdentificeerd en aangescherpt en die hun eigen kracht op het juiste moment durven in te zetten. Dit zijn coaches die zélf onweerstaanbaar zijn, lef hebben, doorzetten en van transformeren een feestje maken. En een succes! Die behoefte vullen wij in. 

Voor wie is deze opleiding? 

Saskia: de doelgroep van deze opleiding zijn Agile coaches die willen groeien in hun rol en mensen die de ambitie hebben om Agile coach te worden.  

Renke: Het is wel belangrijk dat de deelnemers al voldoende Agile kennis, materiaal en ervaring hebben om te reflecteren op hun eigen handelen. Deze opleiding gaat niet over Scrum, Kanban of SAFe. We gaan direct de diepte van transformatie en coaching in. 

Saskia: Je moet bereid zijn om jezelf te transformeren, kritisch met jezelf en je eigen overtuigingen aan de slag te gaan. En het leuk vinden om een aantal weken intensief met ons en de andere deelnemers dit ontwikkeltraject te volgen. 

Hoe hebben jullie het ontwikkelen aangepakt? 

Saskia (lachend): Op een Agile manier natuurlijk! We hadden eigenlijk in een dag al het skelet van de eerste opleidingsdag staan. We vonden het belangrijk dat die ook losstaand al waardevol zou zijn. Dat na die ene dag deelnemers zich al transformeren in een Agile coach die beter in staat is zijn talenten in te zetten en zo meer impact te maken.  

Renke: Vervolgens kostte het natuurlijk nog véle dagen om de hele opleiding en al het materiaal te ontwikkelen. We waren erg kritisch op de vormen, vroegen ons continu af: “Is er geen enkele betere werkvorm dan welke we nu hebben gekozen voor dit onderdeel?” En we waren kritisch op elkaar. Andere persoonlijkheden, verschillende ervaringen, verschillende talenten…  

Uiteindelijk heeft al onze kennis en ervaring van Agile transformatie coaching een plekje gekregen in de opleiding. We zijn wars van traditioneel lesgeven, dus we werken zonder PowerPoint slides. Maar met een muur vol modellen en theorieën die we er op de juiste momenten bij pakken.  

Saskia: Ook vinden we het essentieel dat deelnemers met hun eigen praktijk aan de slag gaan. En dat blijft niet bij het bespreken van casuïstiek. We duiken er echt in via rollenspellen, het inzetten van interventies en het bedenken en uitvoeren van werkvormen.  

Wat is de kracht van jullie samenwerking? 

Renke: Ik houd niet van samenwerken, dat roep ik al jaren.  Ik vond dat moeilijk totdat het ineens makkelijk werd. Saskia’s kennis van Agile, Agile coaching technieken en van team coaching is echt indrukwekkend. Evenals haar vermogen om aan te voelen wat er aan de hand is en daarna te kunnen schakelen. Dat heb je hard nodig als je op hoog niveau aan het creëren bent. Als je elkaar zo kunt aanvullen ontstaat er dus een soepele en krachtige samenwerking, waarbij je het beste van beide krijgt zonder compromissen te hoeven sluiten. 

Saskia: Eke dag leer ik van Renke. Zijn trainingsstijl is heel eigen en dus uniek. Ik ben jaloers op de creativiteit waarmee hij helemaal zelf werkvormen ontwikkelt. Zoals bijvoorbeeld het spel om de essentie van Kanban te ervaren. Ik voorzie hem op mijn beurt van modellen, boeken en inzichten uit mijn in de loop der jaren verzamelde collectie.  Maar vooral helpen we elkaar sparren en reflecteren. In de auto aan het eind van een werkdag bellen we graag met elkaar. Hij helpt me dan uitzoomen of situaties juist heel gedetailleerd analyseren.  

Renke: Tijdens het terugkijken op de dag in de auto krijg ik van Saskia tegelijk een live verslag van haar rit naar huis. Erg vermakelijk en soms huiveringwekkend…  

Waarom is deze opleiding een aanrader? 

Renke: Deze opleiding levert Agile coaches af die beter inzicht hebben in wat voor coach ze zijn en beter in staat zijn om hun talenten in te zetten. En die goed kunnen navigeren in een complexe transformatie. Saskia vult aan: En die daarmee dus meer impact hebben op organisaties in transformatie. Op het niveau van individuen, teams en het hele systeem. Renke: In elk stadium van mijn carrière als coach had ik deze opleiding zelf wel willen volgen.

Ontwikkel jezelf tot een krachtige Agile Coach in onze gloednieuwe Agile Transformatie Coach opleiding!

Boek de training

Meer weten?

Neem contact op met Tjeerd Keuning

Delen